Hur ser framtiden ut? Vad bör man göra?

Lördag 11 februari 2017.

Hur ser framtiden ut? Vad bör man göra?

Ja, det är en fråga som jag ställt mig de senaste åren. Vad handlar detta om då..ja självklart ångloksproblematiken vid de normalspåriga järnvägsföreningarna i Sverige.

Enligt min personliga uppfattning är situationen lite oroväckande. Kunskapen och erfarenheter kring ångloksdrift/underhåll har bitvis minskat betänkligt de sista 10 åren.

Självklart finns det undantag men överlag börjar det nu enligt min uppfattning uppstå problem av kvalitetssäkring för utbildning och ånglokskunskapen kring våra normalspåriga föreningar. Så vad ska man göra för att vända trenden?

Västergötlands Ånglokssällskap 

Vintern år 2015 bildades Västergötlands Ånglokssällskap (VÅS) för att i första hand rädda ångloksverksamheten vid Herrljunga lokstall. Men det blev en mycket tuff start. Trots att en privat finansiär backade upp ekonomiskt så var kassakistan mager och stora hyreskostnaderna och uteblivna uppdrag för vårt ånglok SJ B 1267 kom slutligen att fälla  oss. 

När beslutet var taget att flytta från Herrljunga lokstall kom så vändningen. Vårt ånglok hyrdes ut till Nora Bergslags Veteranjärnväg NBVJ. Men dessvärre, det var för sent för att rädda ångloksverksamheten vid Herrljunga lokstall. Ungefär samtidigt började flera järnvägsföreningar från olika delar av Sverige höra av sig om vi inom VÅS kunde bistå med praktisk rådgivning för att driftsätta deras ånglok. Helt plötsligt öppnade sig en verksamhetsidé som uppenbarligen näst intill direkt givit frukt.

Så här långt har VÅS just nu tre stycken uppdragsgivare/järnvägsföreningar där vi aktivt medverkar/hjälper/rådgiver för att åter driftsätta ångloken de har i sin ägo. Till detta håller just nu VÅS i samarbete med ett utbildningsföretag ta fram utbildningsplaner och kunskapsmateriel för att fördjupa vår ambition att öka och sprida ånglokskunskap. Vi tror inom VÅS att detta kan vara ett bra sätt öka ånglokskunskapen i Sverige igen…att faktiskt på sikt vända den nedåtgående trenden.

Annonser
Published in: Okategoriserade on mars 11, 2017 at 10:57 f m  Kommentera  

The URI to TrackBack this entry is: https://swedishsteam.wordpress.com/2017/03/11/hur-ser-framtiden-ut-vad-bor-man-gora/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: